
Rastlinná strava – kde hľadať recepty
Chceli by ste na táboroch, akciách alebo v osobnom živote znížiť podiel živočíšnych produktov vo vašom jedálničku? Pomôcť vám môžu rastlinné kuchárky. Kde ich hľadať či viac o rastlinnej strave ako takej nájdete v článku.
Prečo by sme to mali vlastne riešiť?
Možno rozmýšľate kvôli čomu by ste mali znižovať vašu spotrebu mäsa a živočíšnych produktov. Tu je zopár dát:
- Živočíšny priemysel vytvára až 14,5 % celosvetových emisií skleníkových plynov, čo je najviac emisií produkovaných ľudskou činnosťou
- Pri produkcii rovnakého množstva živočíšnych a rastlinných produktov sa k živočíšnej výrobe spotrebuje takmer 11 násobne viac fosílnych palív
- Výroba 1 kg ryže vyžaduje 3 500 l vody, pričom výroba 1 kg hovädzieho mäsa až 15 000 – intenzívna živočíšna výroba je tiež zodpovedná za znečisťovanie vody
- Chov hospodárskych zvierat zaberá spomedzi všetkých odvetví ľudskej činnosti najväčšiu časť suchozemského povrchu, a to až 30 % – narastajúca spotreba živočíšnych výrobkov má za následok odlesňovanie a degradáciu pôdy
V praxi to teda znamená, že náš jedálniček má na planétu omnoho väčší vplyv než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ak chceme chrániť prírodu, je to jeden z najjednoduchších a najefektívnejších spôsobov ako na to. Bližšie info si môžete prečítať tu:
Nebude to veľa stáť?
Obava, ktorú mnohí ľudia majú, je že im rastlinná strava navýši rozpočet. Táto obava je však zbytočná. Jasné, že aj medzi rastlinnými jedlami sa nájdu také, ktoré sú drahšie aj také, ktoré sú lacnejšie. Vo všeobecnosti však platí, že práve mäso býva najdrahšia surovina v našich receptoch. Nižšie môžete nájsť dve kuchárky, pričom prvá z nich bola vytvorená špeciálne pre školské jedálne a jej cieľom bolo zozbierať recepty, ktoré sú jednoduché na prípravu aj pre väčší počet ľudí a zároveň nebudú veľa stáť.
Rastlinné kuchárky:
Ďalšie tipy na rastlinné recepty môžete hľadať napríklad na stránkach:
- https://jemprezem.sk/recepty/
- https://www.dcerka.sk/kategoria/vegan-recepty/
- https://www.vegmania.cz/recepty
Pozor na dostatok živín
Pokiaľ budete výraznejšie meniť svoj jedálniček, dajte si pozor na to, aby ste prijímali dostatok všetkých živín. Zvýšenú pozornosť tomu treba venovať najmä pri úplnom prechode na rastlinnú stravu. Mať pestrú stravu s vyváženým príjmom všetkých látok, ktoré potrebuje náš organizmus k správnemu fungovaniu, je však dobré pri akomkoľvek stravovaní. Pri tom rastlinnom sa treba špeciálne zamerať na príjem B12, ktorý v dnešnej dobe vieme získať iba cez živočíšnu stravu alebo suplementáciu vo forme vitamínov.